Når vi skammer os føler vi os forkerte.

Hvad skammer du dig over
  • Skammer du dig over dit udseende?
  • Skammer du dig over den måde din krop ser ud på?
  • Skammer du dig over ikke at være en god nok ven eller veninde?
  • Skammer du dig over dine følelser eller syntes du at dine følelser er dumme og åndsvage?
  • Skammer du dig over ikke at blive set eller set som den du er?
  • Skammer du dig over dine tanker?
  • Skammer du dig over at have ”dummet dig” på den ene eller anden måde?

Vi kan skamme os over nærmest hvad som helst!

Skam er en ubehagelig og smertefuld følelse, og derfor taler vi sjældent højt om den i frygten for ikke at blive mødt, føle sig udstillet og gjort forkert og i sidste instans blive forladt. Skam er en ensom følelse som fortjener omsorg, opmærksomhed og forståelse.

Det var enormt skamfuldt for mig at indrømme, at jeg har brug for andre. ” Sådan starter et indlæg om skam på Kristeligt Dagblad, som du kan læse her.

Del din skam

At kunne dele sin skam er noget af det mest befriende og lettende der findes! I terapien kan vi tale om skammen, lære at sætte ord på den og gøre den mere tydelig. Jo mere vi kan tale om skammen og samtidigt blive klogere på den, så VIL den også slippe sit greb. Skam aflives ved at siges højt. Den største frygt ved at åbne op for sin skam er at blive gjort forkert!

Er man først ramt af skam, kan man have svært ved at drage omsorg for sig selv. Den påvirker vores selvbillede og selvrespekt, og derfor oplever mange også en indre dommer når de føler skam.

I terapien kan du lære at hvile i dig selv og lære at gøre op med forkerthed og skam så det ikke fylder og styrer dit liv. Du kan nemlig lære at se dig selv med mere venlige og kærlige øjne.

Skam er ikke kun skidt!

Igennem hele vores evolution har vi brugt skam til at kunne regulere os i forhold til andre mennesker og til bedre at kunne passe ind og ikke blive udstødt.

De fleste mennesker kender til skam og ved hvordan det føles! Men det er de færreste som har lyst til at tale om den! Frygten for ikke længere at blive elsket og frygten for til sidst at blive forladt er en grund. Frygten for at blive udelukket af et fællesskab kan være en anden grund.

Ifølge den amerikanske forsker, Brené Brown, spiller skam en central rolle i forbindelse med mange former for psykiske problemer som for eksempel depression, angst, spiseforstyrrelse; misbrugsproblematik, problemer med selvfølelse osv. Men frem for alt er skammen til stede i hverdagen for alle mennesker der føler, at de ikke er gode nok og ikke duer.

Så hvis jeg ikke føler mig set, mødt og rummet føler jeg mig forkert og føler skam.

Skam handler om følelsen af at blive set og opfattet som forkert og mærkelig. Den påvirker vores selvopfattelse og vores selvbillede.

”Skammen sidder i øjet” – Aristoteles

Når alt kommer til alt, vil vi mennesker bare gerne ses, mødes, og holdes af for dem vi er. Menneskets dybeste frygt er ikke at blive holdt af og elsket for dem vi er.

Tim Dahl, psykoterapeut Frederiksberg

Hos mig er alle følelser velkomne