“Hver femte ung føler sig ensom.” Sådan indledes en artikel fra Kristeligt Dagblad, marts 2018. Forventninger og tårnhøje krav til hvordan vi skal se ud og til hvordan vi skal være er efterhånden blevet til en hverdagsting for de fleste. Sociale medier, stigende krav fra b.la. arbejdsgivere og uddannelsessteder medvirker til, at vi mister følelsen af at have værdi. Derfor er der også mange som oplever ensomhed på helt tæt hold. Vi lever i en tid og i et samfund hvor der bliver stillet flere og større krav til os, og hvor vi måler og vejer alt. Vi skal præstere mere og samtidig fremstå perfekte. Vi skal være mere produktive og helst gerne have de ” rigtige karakterer.” I terapien kan du lære bare at være til.

Er ensomhed et tabu?

Kender du følelsen af ikke at passe ind?

  • Føler du, at du skal være på hele tiden og være ovenpå?
  • Hvornår har du sidst følt dig ensom?
  • Hvornår føler du dig mest ensom?
  • Er det når du er sammen med andre, eller når du er alene?
  • Føler du dig tit anderledes?

Ensomhed er et tabu blandt mange.

Ifølge en undersøgelse fra DR føler 350.000 danskere sig ofte ensomme.

Ensomhed er et emne som mange har svært ved at tale om! Der er skam forbundet med ensomhed. Man siger jo ikke højt: ” jeg føler mig ensom.”

Ensomhed er ufrivillig og en følelse som rigtig mange kender til, og som man både kan føle når man er alene og blandt andre mennesker.

For eksempel: Ikke at blive inviteret med til en fest eller sammenkomst hvor man gerne ville have været med, eller hvis du er til et middagsselskab, fødselsdag, privatfest og ikke føler at andre forstår dig, og at du ikke føler at du passer ind og skal være ”på en bestemt måde” for at passe ind.

I stedet sætter mange en facade op ”sit glade ansigt”, men inderst inde føler man sig virkelig ensom og trist.

Fordi følelsen ensomhed er noget, som alle mennesker kommer ud for, kan du i terapien lære at være med den og møde dig selv i den følelse. Ensomhed er en del af at være menneske.

Hvis du er i selskab eller blandt kollegaer, eller kammerater og ikke føler at du passer ind, eller kan sige hvad du mener, uden frygt for at blive gjort forkert eller latterliggjort, holder du måske dine tanker og følelser for dig selv. I den situation er det helt naturligt at føle sig ensom, selvom du egentlig har mange folk omkring dig.

Der er en stor forskel på at være alene og at være ensom

Man behøver ikke at være ensom, fordi man godt kan lide at være alene.

At kunne være alene og have det godt med det, er en god kvalitet at have.

For nogen kan det at være alene være med til at lade op og give energi til en ny dag.

Når man føler sig ensom, så kan det være rigtig rart at tale med nogen om det. Måske har du en god ven/veninde, en forælder eller en lærer, som du kan tale med? Det kan være rart at tale med andre om sine tanker.

Når vi deler vores ensomhed med andre bliver den også mindre. Derfor er det også vigtigt at tale om sin ensomhed.

At være ensom er at være eller føle sig alene uden at ønske det.

DR3 har lavet en kort video om ensomhed, som du kan se her.

I terapien kan du lære at sætte en streg og acceptere, at det også er okay at føle sig ensom en gang i mellem.

Ring eller skriv og book en tid hvis du har brug for at tale om din ensomhed. Den bedste måde at komme ud af sin ensomhed, er at tale om den.

Tim Dahl, psykoterapeut Frederiksberg

Hos mig er alle følelser velkomne