Har du angst, er det de færreste som kan sætte sig ind i det. Et brækket ben eller årets første influenza er til at forstå for de fleste, men det kan være enormt skamfuldt og ensomt at have angst, og derfor er der også mange mennesker som holder det for sig selv.

De kropslige reaktioner på angst kan virke skræmmende. At kende til baggrunden for, hvorfor kroppen reagerer som den gør, kan for nogle mennesker være lindrende og ligefrem hjælpsomt.  

I den forbindelse har jeg samlet nogle af de mest fremtrædende symptomer på angst.

Hjertebanken

Hjertebanken opstår, fordi hjernen tror at der er fare på færde. Når hjernen tror at der er fare på færde, vil hjertet begynde at slå hurtigere og pumpe mere blod ud til musklerne så kroppen kan reagere hurtigere på faren. For eksempel ved at kæmpe eller flygte.

Kvalme og åndedrætsbesvær

For at kroppen bedre kan spare på sin energi, nedsætter den sin fordøjelse, så maden i mavesækken bliver der længere. Det er det som giver kvalmen.

Dertil kommer den nedsatte spytproduktion, som gør at du bliver tør i halsen, og det kan give en følelse af at du bliver kvalt eller har en kæmpe klump i halsen.

Sveden

Kroppen begynder at svede for at nedkøle sig selv. Ved at nedkøle sig selv, vil kroppen være mere forberedt på faren og dermed være i bedre stand til at kæmpe eller flygte.

Svimmelhed og åndenød

Svimmelheden opstår fordi musklerne i kroppen har brug for ilt lynhurtigt for at kunne reager på fare. Det påvirker vejrtrækningen, så man begynder at trække vejret hurtigere og hurtigere, og det kan føre til at man begynder at hyperventilere, og det giver svimmelhed.

Når hjertet begynder at slå hurtigere, sender det mere ilt ud til musklerne i kroppen.

Det kan give åndenød og medføre svimmelhed og følelsen af at man er ved at besvime.

Når man bliver bange for at besvime, er det fordi, at man tror, det kan ske, og så er det jo logisk nok, at man bliver bange.”

Uddrag fra en spændende artikel i Kristeligt Dagblad om de symptomer og tanker vi oplever ved angst. Læs mere her.

Tim Dahl, psykoterapeut Frederiksberg

Hos mig er alle følelser velkommen